EBU-Barometer

De EBU-Barometer laat zien hoe het staat met de economie van de provincie Utrecht. De barometer bestaat uit verschillende onderdelen: werkgelegenheid, aantal vestigingen, economische groei, en vacatures. Waar mogelijk vergelijken we de regionale scores met landelijke ontwikkelingen, om te zien waar Utrecht in positieve of negatieve zin afwijkt. Naast de actuele ontwikkelingen belicht de barometer ook kenmerken van de economische structuur: welke sectoren zijn dominant in de economie, en ligt de kracht in het MKB of in grote organisaties? EBU publiceert daarnaast per gemeente gegevens over banen, vestigingen en economische structuur. Deze zijn toegankelijk via het kopje ‘gemeenten’. Alle tabellen zijn ook te downloaden.

De data is o.a. afkomstig uit het Provinciaal Arbeidsplaatsen Register (PAR) en LISA. Het PAR bevat gedetailleerde informatie over de werkgelegenheid in de provincie Utrecht. PAR is onderdeel van LISA, een databestand met gegevens over alle vestigingen in heel Nederland. De data over individuele bedrijven is niet openbaar toegankelijk.

Economie in één oogopslag

De economie van de provincie groeide in 2017 met 3,3%, een fractie hoger dan het landelijk gemiddelde (3,2%). Daarmee lag de economische groei een stuk hoger dan voorgaande jaren (+2,5% in zowel 2015 als 2016). In 2017 kwamen er in de provincie bijna 10.000 banen bij, een verdubbeling vergeleken met de groei in 2016. Sterkste groeier (+3,1%) is de horeca, grootste groeier (+3.000 banen) is de zakelijke dienstverlening. Utrecht telt nu bijna 700.000 banen. Handel (18%), zakelijke diensten (17%) en zorg (15%) vormen de grootste sectoren. De provincie telde in september 2018 bijna 22.400 openstaande vacatures.

Klik op onderstaande icoontjes om naar de factsheet te gaan

Economische groei

Omzetverwachting

 
 

 

 
 
 
 

 

 
 

Vacatures

 

 
 

 

 
 
 
 
 

 

 
 

Banen

Vestigingen

werkgelegenheid
 
 

 

 
 
 
 

 

 
 

Sectorstructuur

Grootteklasse